6 OORZAKEN VAN KELDERVOCHT

6 OORZAKEN VAN KELDERVOCHT


KELDERVOCHT

# 1. Een inwendig waterlek

Dit lijkt misschien niet voor de hand liggend, maar je moet altijd eerst op inwendige lekken controleren wanneer je de oorzaak van vocht in je kelder probeert te achterhalen. Een waterlek kan op verschillende plaatsen komen: een douche, een wastafel, een toilet, een wasmachine, een vaatwasser, een slechte pijp, om er maar een paar te noemen. Soms, als het vocht in uw kelder zich aan het plafond of de muren onder een badkamer of keuken bevindt, is een waterlek aan de binnenkant de oorzaak. Zoek waar het vocht zich bevindt en

bepalen of er iets in dat gebied lekt.

# 2. Ondoeltreffende beoordeling

Regen of grondwater komt vaak in kelders vanwege slechte sortering. De grond rond uw fundering moet van het huis af lopen, niet er naartoe. Als u in de verkeerde richting aftapt, zal water zich ophopen tegen uw fundering en uiteindelijk zijn weg vinden naar binnen. Dit gebeurt vaak wanneer vuil rondom uw fundering niet goed is verdicht. Terwijl het vuil bezinkt, verandert de helling en stroomt het water naar uw huis in plaats van er vanaf.

# 3. Ontbrekende of defecte dakgoten en regenpijpen

Het doel van dakgoten en regenpijpen is om regenwater weg te leiden van de fundering van uw huis. Als die goten en regenpijpen ontbreken of niet goed werken, wordt regenwater vaak naar uw fundering geleid. Terwijl water naar uw huis stroomt, kan het zich ophopen in de grond eromheen. Als er zich water rond uw fundering ophoopt, is de kans groot dat het zijn weg vindt naar binnen in uw kelder.

# 4. Scheuren in uw basis

Als je scheuren in je fundering hebt, kun je er zeker van zijn dat water ze zal vinden en in je kelder terechtkomt. Soms is het water zelfs de oorzaak van de scheuren zelf. Als vloerbalken niet goed zijn aangesloten op de funderingsmuren, kunnen de muren bewegen en op hun beurt worden scheuren gevormd. Water kan ook barsten in de fundering veroorzaken als gevolg van slechte afvoer in de bodem.

Als water niet van uw fundering wordt weggeleid en zich ophoopt tegen de funderingsmuren, en die druk (hydrostatische druk) kan het water in de muren dwingen en scheuren veroorzaken. Het maakt niet uit hoe de scheuren gevormd zijn, als ze bestaan, kan er water door je kelder in komen.

# 5. Slechte (of ontbrekende) afvoertegel en putput

Veel huizen hebben geen ondergronds afwateringssysteem. Kelders in oudere huizen waren vaak niet bedoeld als bewoonbare ruimtes, dus een drainagesysteem onder de vloer was niet nodig. Modernere huizen met een afwateringssysteem ondervinden vaak problemen met hun systeem. Dit kan variëren van een verstopte buis, een verbroken verbinding of een gebroken pomppomp.

# 6. condensatie

Condensatie in de kelder treedt op wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met uw koele kelderwanden en vloer. Terwijl de muren de warme lucht afkoelen, ontstaat er vocht, net als condens op een koud biertje op een warme zomerdag. Je hebt geluk als het vocht in je kelder komt van condensatie, in plaats van een lek- of afvoerprobleem, omdat deze problemen meestal veel eenvoudiger en goedkoper zijn om op te lossen.

Leave a Reply